mamamazing motherhood, μαμαδόμετρα

Put the μαμαδοmeters down slowly

μαμαδόμετρα

      Aka Πετάξτε τα μαμαδόμετρα. Το διορθώνω αμέσως. Κ εγώ μέσα. Ας πετάξουμε όλες τα μαμαδόμετρα μακριά μια για πάντα.

     Πριν κάνω παιδιά ήμουν η καλυτερότερη μαμά. Σου λέω δεν υπήρχε τελειότερη από εμένα. Έκρινα τις μαμάδες που φώναζαν και μάλωναν τα παιδιά τους και ήμουν σίγουρη πως εγώ δεν θα φώναζα ποτέ στο δικό μου το παιδί, και ότι κ εκείνο θα με άκουγε και δε θα μου έκανε σκηνές, και θα ήταν όλα υπερτέλεια  και πολλά πολλά άλλα. Καλά ο Θεός πρέπει να είχε ξεκαρδιστεί. Ε και μετά έμεινα έγκυος και 3 χρόνια μετά αγορομάνα. Επίσης συστήθηκα και με τα tantrums. Αν αναθεώρησα για όσα έλεγα πριν; Εντελώς όμως. Δηλαδή μιλάμε για στροφή 180 μοιρών. Άλλος άνθρωπος σου λέω, καμία σχέση. Και φυσικά μουτζώνομαι για όλες τις χαζομάρες που ξεστόμιζα στον αέρα μπαμ μπουμ πριν γεννήσω. 

μαμαδόμετρα

   Πρόσφατα σε κάποιο μαμαδογκρουπ του facebook παρατηρούσα μια συζήτηση που ξεκίνησε από την απλή ερώτηση μια μανούλας του τύπου “πόσο καιρό θηλάσατε τα μωρά σας;” και φυσικά σχεδόν όπως πάντα κατέληξε σε διαδικτυακό αιματοκύλισμα. Δηλαδή χαμούλης. Βγήκαν τα μαμαδόμέτρα. Εντυπωσιάστηκα από την λεκτική  επίθεση που δέχθηκε η κοπέλα επειδή τόλμησε να πει ότι σκεφτόταν γύρω στον χρόνο να σταματήσει το θηλασμό. Θα μου πεις αυτό είναι κάτι που το συζητάς με τον παιδίατρο σου και όχι σε ένα γκρουπ μαμάδων όπου οι απόψεις και οι προσωπικές εμπειρίες διίστανται. Αλλά εδώ μιλάμε ντράπηκα εγώ που τα διάβαζα. Της έλεγαν υποτίθεται την γνώμη τους και όσο προχώραγε το πράγμα εξελισσόταν σε λαϊκό δικαστήριο. Αν θηλάσεις μόνο τόσο δεν είναι σωστό, εγώ θηλάζω ακόμα είμαι πολύ καλή μαμά, εσύ θήλασες μόνο τρεις μήνες δεν είσαι τόσο καλή μαμά, η άλλη που έδωσε σκόνη γάλα από την αρχή θα κρεμαστεί δημόσια στο Σύνταγμα με συνοπτικές διαδικασίες.Εγώ προσωπικά θαυμάζω απεριόριστα τις μαμάδες που κατάφεραν να θηλάσουν πέρα από τον χρόνο( εγώ δεν είμαι μια από αυτές) χωρίς αυτό να σημαίνει για όσες δεν θήλασαν ότι είναι λιγότερο καλές μαμάδες. 

“Πώς γέννησες εσύ;” σαν να λέμε  “Τίνος είσαι συ”;

μαμαδόμετρα

    Το ίδιο και για την αιωνία διαμάχη ¨γέννα φυσιολογικά ή με καισαρική;¨ Κάπου είχα διαβάσει ότι μόνο  όσες γεννάνε φυσιολογικά είναι κανονικές μαμάδες γιατί ένιωσαν τον πόνο και όλα τα σχετικά. Και μαζί σου και εγώ, τις θαυμάζω άπειρα. Η κολλητή μου δεν έκανε ούτε καν επισκληρίδιο και ήταν παλικάρι 17 ολόκληρες ώρες. Δηλαδή αυτές που κάναμε καισαρική(όχι λόγω πεποιθήσεως αλλά λόγω μυωπίας που έχει πιάσει ουρανό) τι είμαστε εξωγήινες; Λοιπόν, εδώ βλέπετε την όχι κανονική μαμά δυο αγοριών που γέννησε δυο φορές με καισαρική. Έτσι νιώθω κάθε φορά που κάποιος με στήνει στον τοίχο για τις καισαρικές μου. Και φυσικά κάποια άλλη μαμά στην άλλη πλευρά θα νιώθει αναλόγως όταν κάποιος την ρωτάει γιατί γέννησε στο σπίτι, στο νερό ή στο διάστημα. Γιατί είναι η στιγμή της, και η κάθε μαμά μαζί με τον μελλοντικό μπαμπά και τον γιατρό παίρνουν αυτήν την απόφαση. Όχι όλοι οι υπόλοιποι.

 

This is War.

Θυμάμαι κάπου το καλοκαίρι η διαχειρίστρια μιας ομάδας(έγκυος στο δεύτερο παιδί κιόλας) έγραψε περήφανη ότι η κόρη της ζήτησε φακές ακριβώς μισή ώρα πριν να πάει στην δουλειά. Τι να κάνει η έρημη η μάνα; Πάλι την βρήκε την λύση. Είχε στην κατάψυξη ένα ταπεράκι φακές που είχαν περισσέψει,της έφτιαξε και λίγο κοτοπουλάκι αν θυμάμαι καλά και βολεύτηκε μια χαρά. Πραγματικά θυμάμαι ότι όταν το διάβασα σκέφτηκα “Wow, μακάρι και το δικό μου το παιδάκι να μου ζήταγε φακές.” Που τις τρώει ο καψερός δεν λέω αλλά δεν θα πετάξει και χαρταετό από την χαρά του. Ξαφνικά βλέπω ότι η δημοσίευση της κοπέλας είχε κάνει πάταγο. Λογικό θα μου πεις. Για σένα μπορεί. Γιατί για κάποιες άλλες μαμάδες έγινε αιτία διαξιφισμού.  Τί έγινε; Παγκόσμιος Πόλεμος Νο 3. Ο κόλπος μου ήρθε όταν διάβασα σε ένα σχόλιο ότι οι φακές από την κατάψυξη δεν είναι σαν τις φρέσκες και ότι δεν έπρεπε να δώσει φαγητό από εκεί. Λες και έδωσε φαΐ στο παιδί από το πηγάδι ένα πράγμα. Ότι σου ζητάει το παιδί σου όσπριο και κάποιος προσπαθεί να σε κάνει να νιώσεις άσχημα επειδή το προσφέρεις ζεσταμένο από την κατάψυξη και όχι μαγειρεμένο της ώρας με ξεπερνάει πραγματικά. Μου έκανε εντύπωση ο φανατισμός και ο τρόπος που προσπάθησαν κάποιες να την πείσουν ότι το φρέσκο είναι καλύτερο. Μα χρυσή μου χαίρω πολύ, το ξέρω ότι το φρέσκο είναι καλύτερο από το κατεψυγμένο.  Εδώ μιλάμε για ένα 4χρονο παιδι που πεθύμησε φάκες. Όχι μακαρόνια πχ όπως θα έκανε το δικό μου παιδί. Και μια έγκυο μαμά που βρήκε λύση πριν πάει στη δουλειά; Γιατί πετάμε χολή αντί να πούμε μπράβο ρε μάγκα, πως τα κατάφερες; Πες μας να το κάνουμε κ εμείς. Γιατί κρίνουμε την μαμά που περνάει μ’ ένα παιδί που κλαίει δίπλα μας χωρίς να ξέρουμε τι συμβαίνει πραγματικά; Πως λέμε τόσο εύκολα, αν δε μπορούσε ας μην έκανε παιδιά ξεχνώντας ότι τον πρώτο καιρό που γίνεσαι γονιός κανείς δε ξέρει που πάνε τα 4 ?Πότε γίναμε οι γυναίκες τόσο πολύ ανταγωνιστικές μεταξύ μας ώστε να φτάσουμε στο σημείο να συγκρίνουμε ακόμα και ποια  μεγαλώνει τα παιδιά της καλύτερα από την άλλη;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *